• Info

  De afdeling Synchroonzwemmen kijkt altijd uit naar nieuwe leden! Houd je van zwemmen, muziek en dansen? Dan moet je deze sport echt een keer proberen! Elke zaterdag kun je van 08.00 uur tot 09.00 uur meedoen. De eerste vier keer is gratis.

  Voor meer informatie: Ingrid Braxhoven

 • Wat is Synchroonzwemmen?

  Synchroonzwemmen is een zwemsport. Synchroon staat voor "gelijk". Het is dus de bedoeling dat alle sporters tegelijk op de maat van de muziek zwemmen. Het wordt ook wel kunstzwemmen genoemd. De mooiste bewegingen en lifts worden gebruikt om een show te maken op de muziek.

  Het gelijk gaan is niet alleen terug te vinden in de bewegingen maar ook bij de sporters zelf. Tijdens een uitvoering dragen alle sporters dezelfde glitterbadpakken (met pailletjes), make-up en kroontjes in het haar. Het showelement is dan ook erg belangrijk. Dit betekent dat het tijdens een uitvoering eruitziet alsof het heel makkelijk is, maar vergis je niet.

  Synchroonzwemmen is een combinatie tussen zwemmen, dans, conditie, lenigheid en kracht. Je moet aan veel dingen tegelijk denken. Dit maakt het moeilijk maar ook erg leuk. De verschillende onderdelen worden geoefend tijdens de trainingen. Een training is dan ook zeer veelzijdig en samen met je team verveel je je nooit.

  In het Synchroonzwemmen wordt er een onderscheid gemaakt tussen de onderbouw en de bovenbouw. 

  In de onderbouw begin je het met aanleren van de beginselen. Je wordt ingedeeld op jouw niveau. Er bestaan vijf aanloopdiploma's in de onderbouw. Afhankelijk van het diploma dat je hebt gehaald, word je in een groep ingedeeld. Bij AZC zijn er drie groepen. Het laatste diploma (de barracudadiploma) heb je nodig om mee te doen aan de wedstrijden van de bovenbouw. Naast het diplomazwemmen zijn er ook meerkamp techniekwedstrijden. Dit is een wedstrijd waarbij je individueel vier figuren moet laten zien aan de jury. Aan het eind van het seizoen is er een meerkamp uitvoeringenwedstrijd. Je laat dan je uitvoering (dans) zien aan de jury. Dit kan op het onderdeel ploeg, duet en solo. Een ploeg bestaat uit minimaal vier en maximaal acht sporters.

  In de bovenbouw word je ingedeeld op je leeftijd.

  • In AGE 1 is voor iedereen onder de twaalf jaar.
  • In AGE 2 is voor iedereen onder de vijftien jaar.
  • Ben je 19 jaar of ouder behoor je tot de senioren
  • Vervolgens behoor je tot de Senioren.
  • AZC heeft ook nog een Masterploeg, daar kun je aan meedoen als je boven de vijfentwintig jaar bent.

  In de bovenbouw zijn er ook techniekwedstrijden en uitvoeringswedstrijden. Er zijn geen aparte diplomamomenten. Tijdens de techniekwedstrijden moet er een bepaald aantal punten gezwommen worden om een diploma te halen. Daarnaast traint AZC ook voor Nederlands Kampioenschappen. Om hieraan mee te doen, moet een sporter twee limieten halen. Een limiet is een bepaald aantal punten die ook op een figurenwedstrijd behaald kan worden.