• Info

  De afdeling Synchroonzwemmen kijkt altijd uit naar nieuwe leden! Houd je van zwemmen, muziek en dansen? Dan moet je deze sport echt een keer proberen! Elke zaterdag kun je van 10.00 uur tot 11.00 uur meedoen. De eerste vier keer is gratis.

  Voor meer informatie: Ingrid Braxhoven

 • Wat is Synchroonzwemmen?

  Synchroonzwemmen is een zwemsport. Synchroon staat voor "gelijk". Het is dus de bedoeling dat alle sporters tegelijk op de maat van de muziek zwemmen. Het wordt ook wel kunstzwemmen genoemd. De mooiste bewegingen en lifts worden gebruikt om een show te maken op de muziek.

  Het gelijk gaan is niet alleen terug te vinden in de bewegingen maar ook bij de sporters zelf. Tijdens een uitvoering dragen alle sporters dezelfde glitterbadpakken (met pailletjes), make-up en kroontjes in het haar. Het showelement is dan ook erg belangrijk. Dit betekent dat het tijdens een uitvoering eruitziet alsof het heel makkelijk is, maar vergis je niet.

  Synchroonzwemmen is een combinatie tussen zwemmen, dans, conditie, lenigheid en kracht. Je moet aan veel dingen tegelijk denken. Dit maakt het moeilijk maar ook erg leuk. De verschillende onderdelen worden geoefend tijdens de trainingen. Een training is dan ook zeer veelzijdig en samen met je team verveel je je nooit.

  In het Synchroonzwemmen wordt er een onderscheid gemaakt tussen de onderbouw en de bovenbouw.

  In de onderbouw begin je het met aanleren van de beginselen. Je wordt ingedeeld op jouw niveau. Er bestaan vijf aanloopdiploma's in de onderbouw. Afhankelijk van het diploma dat je hebt gehaald, word je in een groep ingedeeld. Bij AZC zijn er drie groepen. Het laatste diploma (de barracudadiploma) heb je nodig om mee te doen aan de wedstrijden van de bovenbouw. Naast het diplomazwemmen zijn er ook meerkamp techniekwedstrijden. Dit is een wedstrijd waarbij je individueel vier figuren moet laten zien aan de jury. Aan het eind van het seizoen is er een meerkamp uitvoeringenwedstrijd. Je laat dan je uitvoering (dans) zien aan de jury. Dit kan op het onderdeel ploeg, duet en solo. Een ploeg bestaat uit minimaal vier en maximaal acht sporters.

  In de bovenbouw word je ingedeeld op je leeftijd.
  In AGE 1 zitten de meiden onder de twaalf jaar.
  In AGE 2 zitten de meiden onder de vijftien jaar.
  Bij de Junioren zitten de dames onder de achttien.
  Vervolgens behoor je tot de Senioren.
  AZC heeft sinds een paar jaar ook weer een Masterploeg, daar kun je aan meedoen als je boven de vijfentwintig jaar bent. 

  In de bovenbouw zijn er ook techniekwedstrijden en uitvoeringswedstrijden. Er zijn geen aparte diplomamomenten. Tijdens de techniekwedstrijden moet er een bepaald aantal punten gezwommen worden om een diploma te halen. Daarnaast traint AZC ook voor Nederlands Kampioenschappen. Om hieraan mee te doen, moet een sporter twee limieten halen. Een limiet is een bepaald aantal punten die ook op een figurenwedstrijd behaald kan worden.

  Hieronder een voorbeeld van de barracuda. Dit is een belangrijk figuur.

 • Wedstrijden

  Je hebt verschillende wedstrijden.

  Voor de onderbouw heb je drie soorten wedstrijden:

  1) Meerkamp figurenwedstrijd: Hier laat elk meisje vier individuele figuren zien aan de jury. De jury geeft cijfers en uiteindelijk behaal je een certificaat met je eindresultaat.

  2) Meerkamp uitvoeringenwedstrijd: Aan het eind van het jaar laat je in een wedstrijd je uitvoering (dans) zien. De dans wordt beoordeeld op technische waarde, artistieke waarde en moeilijkheid. Je kunt je meedoen op de onderdelen soli, duet of ploeg. Een ploeg bestaat uit minimaal vier en maximaal acht sporters.

  3) Diplomazwemmen: In de onderbouw heb je vijf aanloopdiploma's: de basishoudingdiploma, de zeilbootdiploma, de balletbeendiploma, de spagaatdiploma en de barracudadiploma. Elk diploma vraagt steeds wat meer van de sporter, ook de lenigheid wordt getest. Tijdens de trainingen oefenen we dan ook de split, spagaat en de cobra.

  Voor de bovenbouw heb je twee soorten wedstrijden:

  1) Figurenwedstrijd: Ook hier moet je individueel vier figuren laten zien aan de jury. Je kunt alleen geen certificaat meer krijgen maar je gaat op voor een diploma. Een apart moment voor diplomazwemmen is er dus niet meer. Een diploma behaal je als je een bepaalde hoeveelheid punten haalt met je figuren. Dit is voor elke leeftijdscategorie anders:
  AGE 1 - 44 punten
  AGE 2 - 45 punten
  Junioren - 52 punten
  Senioren - 53 punten

  Wanneer je bij AZC zwemt, dan train je ook om je limiet te halen. Je hebt twee limieten nodig om naar het Nederlands Kampioenschap te gaan. De eisen voor limieten liggen hoger, behalve bij AGE 1. Daar is je diploma tevens je limiet.
  Tijdens een figurenwedstrijd kun je dus diploma's en limieten halen.

  AZC hoort bij regio West. Er zijn in de regio techniekwedstrijden, maar er is ook altijd een interregio techniekwedstrijd. Je doet dan nog steeds figuren laten zien maar dan kun je je meten aan heel Nederland.

  2) Uitvoeringenwedstrijd: Dit is hetzelfde als in de onderbouw. De nummers worden alleen langer en moeilijker. Ook is het zo dat er twee uitvoeringenwedstrijden zijn, namelijk in de regio en de interregio.

  Zoals eerder is vermeld, probeert AZC ook altijd mee te doen aan de Nederlandse Kampioenschappen.

  Nederlands Kampioenschap (NK):
  Dit is een Nederlands kampioenschap voor de Senioren.
  De limieteisen:
  ploeg: 55 punten
  duet: 60 punten
  solo: 62.500 punten

  Met de technische kür begint het kampioenschap. Dit is een uitvoering met verplichte technische elementen erin. De top 12 van een onderdeel plaatst zich voor de finale. In de finale worden de vrije uitvoeringen laten zien.

  Nederlandse Junioren Kampioenschappen (NJK): Dit is een Nederlands kampioenschap voor de Junioren.
  De limieteisen:
  Eerstejaars junior: 53 punten
  Andere junioren: 55 punten

  Het kampioenschap begint met een techniekwedstrijd. Met de individuele figuren moeten de sporters zich plaatsen voor hun ingeschreven onderdelen. De top 12 mag altijd zwemmen. In de finale laten de ploegen hun uitvoering zien.

  Synchro Beat: Dit is een Nederlands kampioenschap voor AGE 1 en AGE 2.
  De limieteisen:
  AGE 1: 44 punten
  Eerstejaars AGE 2: 47 punten
  Daarna AGE 2: 49 punten

  De kampioenschap begint met een techniekwedstrijd. Met de individuele figuren moeten de sporters zich plaatsen voor hun ingeschreven onderdelen. De top 12 mag altijd zwemmen. In de finale laten de ploegen hun uitvoering zien.


  NK Vrije Combinatie:
  Dit is een Nederlands kampioenschap voor een groep van maximaal tien sporters.
  Er zijn geen limieteisen, de sporter moet wel minstens in AGE 2 zitten.

  Een vrije combinatie is een uitvoering waarin soli, duet, trio en ploeg worden gecombineerd. De uitvoering duurt 4.00 minuten en is een show met spectaculaire lifts.