• Nieuwe exploitanten zwembaden

    De nieuwe exploitanten van de Alphense zwembaden De Hoorn en AquaRijn zijn Ron van der Wild (foto links) en Remko Smit (rechts). De heren zijn allebei betrokken bij het Alphense waterpolo, AZC Moscow. Beiden zijn ondernemer in hart en nieren. Van der Wild en Smit willen de exploitatie van hun nieuwe maatschappelijke stichting zonder winstoogmerk dan ook voortvarend aanpakken.

    "Ik zie de exploitatie van beide Alphense zwembaden, De Hoorn en AquaRijn, als een avontuur met de nodige uitdagingen", zegt Ron van der Wild. "Er zijn bestaande roosters voor verhuur tot volgend jaar zomer waar we mee zullen werken. Vooral voor de georganiseerde gebruikers is dat belangrijk. We gaan ook zo snel mogelijk met hen om de tafel om te kijken wat we met elkaar kunnen houden zoals het is, of kunnen verbeteren. Tegelijkertijd moet de huidige exploitant een aantal zaken afwikkelen, waarbij we niet weten wat daar nog aan onverwachte zaken om de hoek komen kijken." Remko Smit kijkt graag vooruit: "We onderzoeken nu de mogelijkheden om zo snel mogelijk op een goede manier aan de slag te gaan. En dat gaat dan natuurlijk niet alleen over het komende half jaar. Daar doe je het met z'n allen niet voor. Het gaat erom dat we met elkaar een gezonde toekomst opbouwen, voor langere tijd wel te verstaan."

    Van der Wild en Smit nemen weliswaar de exploitatie op zich, maar zullen zelf niet dagelijks op de werkvloer acteren. "Wij zullen de grote lijnen zelf uitzetten. Als bestuurders van de nieuwe stichting voor de exploitatie van De Hoorn en AquaRijn zullen we zeker een goede directeur/coƶrdinator aanstellen. Maar: we willen vooral dat onze mensen hun werk zelf goed managen en zelf oplossingen zoeken en vinden. Zij zijn immers dagelijks in contact met de bezoekers, voor wie we het allemaal doen."

    De ondernemers willen via Overdracht van Onderneming de mensen van de werkvloer "meenemen". Het gaat dan vooral om zweminstructeurs en toezichthouders. "We hebben niks aan een zwembad zonder medewerkers." De gemeente Alphen aan den Rijn heeft bij monde van wethouder sport, Michel du Chatinier, al aangegeven hierbij te willen bemiddelen indien nodig.

    Er zijn ook al de nodige toekomstplannen: "We willen dat De Hoorn en AquaRijn veel beter gebruikt gaan worden. We weten dat er een actieve groep is met als motto 'zwemmen voor iedereen'. We willen zo snel mogelijk ook met hen in gesprek, want ons uitgangspunt is dat namelijk ook," meldt Smit. "Wat ons betreft gaat het van sporten voor mensen met een beperking en chronisch zieken tot het op een moderne manier zwemmen voor scholen. Scholen, het bedrijfsleven, sociale werkvoorziening, fysiotherapeuten, huisartsen, fitnessondernemers, de woningbouwcorporatie, het zijn allemaal potentiƫle partners van de zwembaden. Zwembaden zijn niet van een exploitant, maar van de gebruikers."

    "Mijn ambitie voor de zwembaden gaat aanzienlijk verder dan wat er op dit moment gebeurt. Het is toch raar dat vooral AquaRijn zo vaak gesloten is. We moeten veel meer gebruikers naar dat bad trekken. Daarmee wil ik echt iets betekenen voor Alphen en de sport", voegt Van der Wild toe.

    Remko Smit is eigenaar van diverse ondernemingen, waaronder een zwembad en een sauna in Uithoorn. Hij is de manager bij heren 1 van AZC Moscow. Ron van der Wild is eigenaar van Moscow Design en hoofdtrainer van het eerste waterpoloteam van AZC Moscow.

    (Persbericht: Remko Smit & Ron van der Wild)