• AZC wint tuchtzaak, maar nog niet tevreden

    Eredivisieclub AZC is door de tuchtcommissie van de waterpolobond in het gelijk gesteld. De Alphense recordkampioen hoeft zich niet te houden aan de door de Waterpolo Federatie Nederland (WFN) ingestelde regel dat clubs maximaal twee buitenlandse spelers op het wedstrijdformulier mogen hebben. Dat is in strijd met het Europees recht, oordeelt de tuchtcommissie.

    Toch neemt Ron van der Wild, coach en geldschieter van AZC, geen genoegen met de uitspraak. De bepaling dat hij van zijn vijf buitenlandse spelers er maar twee tegelijkertijd in het water mag brengen, beschouwt hij als "een handreiking naar de WFN".

    Om de federatie van clubs tegemoet te komen "en van het gezeik af te zijn" heeft Van der Wild een compromisvoorstel gedaan: geen twee, maar drie buitenlanders tegelijkertijd in het water. "De advocaten praten daar met elkaar over', vertelt hij. "Als het tot niets leidt, ga ik tegen de uitspraak in hoger beroep."

    WFN-voorzitter Jack Weber zegt nog niet op de hoogte te zijn van de uitspraak van de tuchtcommissie. "Die is er volgens mij nog niet op schrift. Tevergeefs vraag ik er al een paar dagen om. Ik geloof wel dat er mondeling iets is meegedeeld, maar dat wordt op twee manieren uitgelegd. Om te voorkomen dat ik op verkeerde gronden iets zeg, wil ik er nog geen uitspraken over doen."

    Nooit ingestemd

    Andere eredivisieclubs hekelen de recalcitrante houding van AZC. De Alphense club heeft nooit ingestemd met de buitenlandersregel. Wat volgens Weber pas echt kwaad bloed heeft gezet, is de burgerlijke ongehoorzaamheid dit seizoen. Van der Wild trekt zich niets aan van de buitenlandersregel en is daarvoor bestraft. Zeges zijn het Alphense team afgenomen, al lijkt dat door de uitspraak van tijdelijke aard.

    In een ingelaste vergadering van de WFN kwamen de clubs vorige week overeen dat het gedrag van AZC "onacceptabel" is. "Afspraken moeten worden nagekomen", vindt voorzitter Weber. "We hebben AZC gevraagd hoe de club hierin staat en gevraagd om voor aanstaande zaterdag met een antwoord te komen."

    Volgens Van der Wild willen de overige clubs niet meer tegen AZC spelen als het de tuchtzaak wint. Dat is hem verteld door Kees Gielen, WFN-bestuurslid en tevens de voorzitter van eredivisionist UZSC.

    Weber benadrukt geen voorstander te zijn van een eventuele boycot. "We moeten stoppen met deze hele heisa en zorgen dat we weer met elkaar met waterpolo bezig zijn. Ik ga er van uit dat uit de reactie van AZC naar voren komt dat de club graag wil samenwerken en tot afspraken wil komen voor de rest van dit seizoen en daarna. Voor AZC is dat ook belangrijk: in je eentje heb je niets."

    (bron: Leidsch Dagblad)